Thursday, February 24, 2011

blog yg agak berhabuk,ingin ku vaccum kan.. (Business plan..)

heeeeeeeeee... weeeeeeeeee.... assalamualaikum sume.. lame dah x update.. hurmm bukan x teringat.. windu sgt mau berblogging.. tapi kang skali da smpai cini.. cnfirm ralit larh... midterm pon tgh melanda neh (ceh ayt cam ade tsunami yg sirius ajer..) nk cte ape ek....sal business plan la okeh x?


Ciri-ciri Rancangan Perniagaan & Business Plan yg baik…


·         Pendek,ringkas dan padat (25-30 muka surat isi utama dan 15-20 muka surat lampiran)
·         Fokus dan spesifikasi-tujuan mnyediakan RP
·         Gunakan jadual,Carta,Diagram,dan sebagainya mengikut kesesuaian
·         Susunan yg menarik dan pakai tulisan skema n jelas
·         Menggunakan ganti nama pihak ketiga-Missizzi Enterprise, Perniagaan ini, Pemilik perniagaan ini dan sebagainya.
·         Gunakan ayat pendek,tepat dan tidak meleret-leret- ensure that no typo or spelling error
·         Dakwaan dan kenyataan disertakan dengan bukti dan sumber data atau fakta- suratkhabar atau majalah atau journal
·         Tajuk-tajuk utama diletakkan di dalam Isi Kandungan Utama dan data-data sokongan di dalam lampiran

Ape yg aty tulis ne.. berdasarkan dari buku yg aty dpt mase pegi KAKS ritue.. aty pn xbape suke sbb keskemaan ayt agak terserlah disitu. Accualty, for university student Bsnes Plan ne pnting utk menyiapkan assignment lah kan.. ex: utk subject technopreneurship,entrepreneurship or kalau utk subject marketing plak disebut marketing plan act, cam lebey kurang je.. juz kene tambah tolak sane sini (edit). Beside, Business Plan ne kalau nk masuk competition or nk wat loan ke ble nk bukak bsnes nnt  agak penting  la.. kalau Bsns plan tak meyakinkan canne nk bank nk bagi loan pade kite..

Ne ade some advice plak utk kwn2 yg nk assignment or nk masuk competiton

·         Product  or service yg kte nk present tue mesti la logic & meyakinkan
·         Do some demonstration part to make the panel or your lecturer understand what ur presentation mainly about
·         Lagi satu jgn salah bagi maklumat & maklumat itu yg memerangkap diri anda sndiri
·         Bila panel or lecturer bgi soalan yg melibatkan fact yg mmg anda xtahu jwpn juz b honest
·         Tapi, slagi anda rasa jwpn anda logic n boleh ditrima akal juz jwb dgn yakin.
·         Biarla product atau service tu sesuai dgn bidang kepakaran for example, kalau kte amik cos management tbe product sal programming (c++ or java ker..)..
·         Financial part very important kalau nk wat loan,sbb bank tue nk kene yakin yg kte boley payback dowg nye loan dlam mase yg xbrape lame.. (3-7 years..)

sume ne aty tls berdasarkan pandangan aty.. so sesape nk bg comment or feedback leh lar berbuat demikian.. TQ
Khidmat Cemerlang Sdn Bhd

Aty present dgn smgt nye

Wie tgh fikir cane nk present part financial

Muke excited sbb mng mlm tue






No comments:

Post a Comment